
Chinees Nieuwjaar
"Ontdek de magie van Chinees Nieuwjaar: tradities en vieringen!"
Wanneer is het Chinees Nieuwjaar?
Chinees Nieuwjaar | woensdag | 22 januari 2023 |
Chinees Nieuwjaar | zaterdag | 10 februari 2024 |
Chinees Nieuwjaar | woensdag | 29 januari 2025 |
Nieuwjaarsvuurwerk, draken- en leeuwendansen, familiebijeenkomsten en traditionele lekkernijen: het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival, is een van de grootste feestdagen in China en wordt ook gevierd in andere delen van Azië en de wereld.
Chinese dierenriem
Het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd volgens de maankalender en begint meestal eind januari of begin februari. Elk jaar is gewijd aan een dier van de Chinese dierenriem, met een cyclus van twaalf dieren. In 2022 bijvoorbeeld begint het jaar van de Tijger, die staat voor energie, avontuur en moed.
Vuurwerkshows
Op oudejaarsavond komen families samen voor het Reunie Diner, waarbij traditionele gerechten worden geserveerd, zoals dumplings, kip, vis en rijstcake. Na het diner worden vuurwerk en knallers afgestoken om kwade geesten te verdrijven en het nieuwe jaar te verwelkomen. Veel steden en dorpen in China organiseren openbare vuurwerkshows die spectaculair zijn om te zien.Feestelijk spektakel
Tijdens het Chinees Nieuwjaar worden ook veel culturele activiteiten georganiseerd, zoals draken- en leeuwendansen, parades en markten. De dansen worden uitgevoerd door teams van performers die kleurrijke kostuums dragen en enorme draken- en leeuwkoppen manipuleren. De parades zijn een feestelijk spektakel van praalwagens en acrobaten, terwijl de markten vol zijn met kraampjes die allerlei lekkernijen, souvenirs en gelukssymbolen verkopen.
Rode enveloppen
Het Chinees Nieuwjaar is ook een tijd voor het uitwisselen van geschenken en goede wensen. Rode enveloppen met geld worden gegeven aan kinderen en jongeren, terwijl oudere familieleden geschenken van fruit, snoep en thee ontvangen.Of je nu in China bent of elders ter wereld, het Chinees Nieuwjaar is een geweldige gelegenheid om de rijke cultuur en tradities van het land te ervaren en te vieren. Het is een tijd van hoop, vernieuwing en familie, en een herinnering dat er altijd iets nieuws te ontdekken valt.
Veelgestelde vragen over Chinees Nieuwjaar
Wat mensen willen weten over Chinees Nieuwjaar
-
Wanneer valt Chinees Nieuwjaar?
Chinees Nieuwjaar valt elk jaar op een andere datum, afhankelijk van de maankalender. Meestal valt het tussen eind januari en medio februari.
-
Wat zijn de dieren van de Chinese dierenriem?
De Chinese dierenriem bestaat uit twaalf dieren: rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en varken. Elk jaar is gewijd aan een van deze dieren, met een cyclus van twaalf jaar.
-
Waarom worden er vuurwerk en knallers afgestoken tijdens Chinees Nieuwjaar?
Vuurwerk en knallers worden afgestoken om kwade geesten te verdrijven en het nieuwe jaar te verwelkomen.
-
Wat zijn enkele van de activiteiten die plaatsvinden tijdens Chinees Nieuwjaar?
Tijdens Chinees Nieuwjaar vinden er veel culturele activiteiten plaats, zoals draken- en leeuwendansen, parades en markten. Er worden ook veel familiebijeenkomsten georganiseerd om het nieuwe jaar te vieren.
-
Waarom worden er rode decoraties opgehangen tijdens Chinees Nieuwjaar?
Rode decoraties, zoals lantaarns, papieren snijwerk en gelukspoppetjes, worden opgehangen om boze geesten af te schrikken en geluk en voorspoed aan te trekken.
Handige links
Chinees Nieuwjaar op wikipedia |