Dodenherdenking

Dodenherdenking

Herdenk de gevallen helden: alles wat je moet weten over dodenherdenking

Wanneer is het Dodenherdenking?

Dodenherdenking donderdag 04 mei 2023
Dodenherdenking zaterdag 04 mei 2024
Dodenherdenking zondag 04 mei 2025

Dodenherdenking in Nederland is een belangrijk moment van nationale herdenking. Elk jaar op 4 mei worden alle Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, zowel in oorlogssituaties als bij vredesmissies.

Geschiedenis van Dodenherdenking

De geschiedenis van Dodenherdenking gaat terug tot na de Tweede Wereldoorlog, toen Nederlandse overlevenden van de concentratiekampen en andere oorlogsslachtoffers begonnen met het organiseren van herdenkingen om hun verlies en verdriet te delen. In 1947 werd door de Nederlandse regering besloten om 4 mei uit te roepen tot nationale herdenkingsdag, en sindsdien is het uitgegroeid tot een belangrijk moment van nationale rouw en bezinning.


Herdenking op de Dam in Amsterdam

De plechtige herdenking op de Dam in Amsterdam is het meest bekend, maar ook op vele andere plaatsen in Nederland worden herdenkingsplechtigheden georganiseerd. Op deze plechtigheden worden kransen gelegd, toespraken gehouden en de Last Post gespeeld, een muziekstuk dat traditioneel wordt gespeeld tijdens herdenkingsceremonies.

Dodenherdenking
Nederlandse vlag die wappert op Dodenherdenking


Twee minuten stilte

Om 20.00 uur 's avonds worden in het hele land twee minuten stilte in acht genomen. Tijdens deze stilte wordt er stilgestaan bij de verschrikkingen van oorlog en bij de waarde van vrijheid en vrede. Veel scholen, verenigingen en kerken organiseren ook eigen herdenkingen.

Nationale Herdenking

Hoewel Dodenherdenking een belangrijk moment van nationale herdenking is, is er soms ook discussie over de invulling ervan. Er is bijvoorbeeld discussie over de rol van Nederland tijdens oorlogen en over de mate waarin Nederland verantwoordelijk is voor oorlogsslachtoffers in andere landen. Ook wordt soms de vraag gesteld waarom alleen Nederlandse slachtoffers worden herdacht en niet slachtoffers van andere nationaliteiten of slachtoffers van andere vormen van geweld, zoals slavernij.

Desondanks blijft Dodenherdenking een belangrijk moment om stil te staan bij de waarde van vrijheid en vrede, en om de slachtoffers van oorlog en geweld te herdenken. Het is een moment om ons te realiseren dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn en dat we ons er altijd voor moeten blijven inzetten.

Veelgestelde vragen over dodenherdenking

Wat mensen willen weten over dodenherdenking

  • Waarom wordt Dodenherdenking gehouden?

    Dodenherdenking is bedoeld om de slachtoffers van oorlog en geweld te herdenken en om stil te staan bij de waarde van vrijheid en vrede. Het is belangrijk om stil te staan bij de verschrikkingen van oorlog en om te beseffen dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn.

  • Er is soms discussie over Dodenherdenking omdat het herdenken van oorlogsslachtoffers in de praktijk vaak beperkt blijft tot Nederlandse slachtoffers en niet tot slachtoffers van andere nationaliteiten of tot slachtoffers van andere vormen van geweld, zoals slavernij. Ook is er soms discussie over de rol van de Nederlandse regering en het leger tijdens oorlogen en over de mate waarin Nederland verantwoordelijk is voor oorlogsslachtoffers in andere landen.

  • Je kunt Dodenherdenking herdenken door deel te nemen aan een officiële herdenking of door zelf een moment van stilte in te lassen. Daarnaast kun je bloemen leggen bij een oorlogsmonument of graf, of door het bezoeken van een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Het is belangrijk om je te realiseren dat herdenken niet alleen op 4 mei hoeft te gebeuren, maar dat het ook belangrijk is om het hele jaar door stil te staan bij de waarde van vrijheid en vrede.

Andere Feestdagen